понедельник, 4 апреля 2011 г.

Прошел срок вступления в права наследования

Какие существуют пути вступить в права наследования, если срок уже исчерпан

6 комментариев:

  1. Прежде всего, Вам необходимо обратиться к нотариусу по месту открытия наследства, то есть по месту нахождения квартиры, дома..., и вступить в наследные права

    ОтветитьУдалить
  2. От обстоятельства дела зависит многое. Но основных пути два, причем оба в судебном порядке:
    1. установления факта принятия наследства (если Вы фактически приняли наследство, например, осуществляли расходы на наследственное имущество, или заселились и жили в доме);
    2. восстановление срока

    ОтветитьУдалить
  3. Відповідно до ч. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України (надалі - Кодекс) спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 Кодексу (шість місяців який починається з часу відкриття спадщини), він не заявив про відмову від неї.
    Отже, якщо Ви на момент смерті Вашого дідуся постійно проживали разом з ним, Ви вважаєтесь таким, що приняв спадщину.

    ОтветитьУдалить
  4. Якщо спадкоємець, який постійно не проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, протягом строку, встановленого статею 1270 Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.
    За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємещь, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.
    За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    ОтветитьУдалить
  5. Відповідно до ст. 1277 Кодексу у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину від умерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Заява про визнання спадщини від умерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.
    Спадщина, визнана судом від умерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

    ОтветитьУдалить
  6. Отже, якщо Ви на момент смерті дідуся постійно з ним не проживали, Ви повинні звернутися до суду про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

    ОтветитьУдалить